Bazı Linux Komutları

Bir web projesinde özellikle sunucu taşıma işlemlerinde aşağıdaki komutlar eliniz ayağınız olur.  Bir köşede dursun diye ekledim.

 

Linux Komutları:

Linux Kopyalama Komutu : Bir klasörü kopyalamak için kullanılır. /path/to/source kısmını kopyalayacağınız klasör adresini, /path/to/target bölümü ise kopyalanacak yerin adresini yazacaksınız.
cp -R /path/to/source /path/to/target

Linux Klasör İzinleri Sahiplik : Chmod'dan farklı bir komuttur. ve dosya ve klasörlerinizin yetkilerini düzenler. Aşağıdaki örnekte başka bir kullanıcıyla yedeklenen bir tar.gz dosyasını açtığımda o klasör ve dosyaları kullanabilmem için chown komutunu kullanmam gerekiyor.
chown -hR ergezer:ergezer *

Tar.gz dosyasını açma/çıkartma : tar.gz dosyasını açmak için aşağıdaki komutu kullanırız. bu işlem için açacağınız klasöre kadar cd parametreleriyle gelip orada çalıştırın. Aşağıdaki örnekte backup-ergezer13142014.tar.gz isimli bir sıkıştırılmış dosyayı tar kullanarak aynı klasöre çıkarttım. Siz o dosyanın adını kendinize göre değiştireceksiniz.
tar -zxvf backup-ergezer13142014.tar.gz

Linux'ta Klasör Silme: Linux'ta klasör silme komutu aşağıdaki gibidir. Bu komutla içi dolu bir klasörü tarihe gönderirsiniz. O yüzden dikkatli kullanmanızda fayda var.
rm -fr klasoradi
Bazı Linux Komutları Bazı Linux Komutları Reviewed by Admin on 04:19 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.