Ella Fitzgerald’ın 96’ıncı Dopumgünü

Google Ella Fitzgerald'i yad ederken biraz daha dikkat etse bari diye başlayalım cümlemize, pek hata yapmaz google amca ama bu sefer yaptı :)

Goole doodle larında bugün dünyaca ünlü caz vokalisti Ella Fitzgerald 96 nci yaş gününü kutlayarak başladı. ancak imlada hata yapınca Doğum günü oldu sana Dopum Günü ...

Ella-Fitzgerald-Dopumgunu

Yeri Gelmişken , Ella Fitzgerald tanıyalım biraz

ABD'nin Virjinya eyaletinde doğdu. Kısa süre sonra boşanan annesiyle New York'a taşındı. Geçirdiği tatsız olaylar yüzünden öğrencilik yıllarını güçlükle geçirmiş, ardından bir süre evsiz olarak yaşamıştır.
İlk kez 17 yaşında Apollo Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. Chick Webb'le tanıştı ve haftalık 12.50 dolar karşılığında grupla beraber turneye çıktı. "Love and Kisses" ilk kaydı yapılan, "A-Tisket, A-Tasket" ise tanınmasını sağlayan parçalardır. Webb'in ölümünden sonra orkestranın ismi değişti ve liderliği Fitzgerald devraldı.

380px-YoungElla
1941'de solo kariyerine başladı ve Norman Granz'la çalıştığı caz konserlerine devam etti. Swing döneminin sona ermesi ve turnelere çıkan büyük orkestraların kapanışıyla birlikte Fiztgerald, ortaya çıkan Be-Bop akımından etkilenerek vokal tarzını değiştirdi. Dizzy Gillespie Orkestrası ile çalışmaları da onu yönlendirmiştir. Aynı dönemde Scat (kelimelerin olmadığı, anlamsız hecelerle emprovizasyon) tekniğini geliştirmiş ve ününü artırmıştır. Piyanist Ellis Larkins ile birlikte Gershwin bestelerini seslendirdi.

 

düzeltme :

sanırım google hatasını anladı ve düzeltti :)))

google-hatasini-duzeltti
Ella Fitzgerald’ın 96’ıncı Dopumgünü Ella Fitzgerald’ın 96’ıncı Dopumgünü Reviewed by Admin on 13:35 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.