SSH ile FTP kullanımı


Linux tabanlı sunucular arasında dosya transferi mc komutu ile yapılabilir.

SSH ile FTP kullanımı ve Sunucular arası FTP kullanımı nasıl yapılır?

Örneğin A Sunucum reseller paket diyelim. Haliyle reseller paketlerinde SSH kullanımı kapalı olabilir. B sunucum ise yeni satın aldığım VPS hosting diyelim.

A sunucusundaki kopyalamak istediğim domaine ftp kullanıcı oluşturuyorum ve B sunucusundan ftp bağlantısı yaparak dosyaları sunucuların internet hızıyla ( Ortalama 100 MB ) aktarımını gerçekleştiriyorum.

Bu işlem için mc kurulu olması gerekiyor.

debian için apt-get install mc
centos için redhat yum install mc

mc kurulduktan sonra SSH ekranında mc yazmamız yeterli.Karşımıza mavi bi ekran gelecek f9 tuşuna basın ftp link girmemiz gerekiyor. (Verdiğim örnekte dosyaları A sunucusundan çektiğimiz için, A sunucusunda verdiğimiz FTP kullanıcı ve parolasını yazmak zorundayız)

Yazmamız gereken alan şu formatta olmalıdır;

kullanıcı:sifre@ftp.alanadi.com

yukarıdaki  gibi adresi girip ok tuşuna basın karşı tarafın ftpsi gelecek.

Kopyalamak için insert tuşu ile seçin seçtiğiniz dosya veya dizin sarı olacak. Aynı zamanda bu alanda mausede aktif olacağından menüyü kullanabilirsiniz.

Kopyalanacak klasörleri seçtikten sonra f5 tıklarız, biz nereye kopyalamamız gerektiğini belirtecektir. Bu alana ise yeni sunucumuzdaki dosya yolunu yazarız. OK dedikten sonra ise dosyalar kısa bir süre içerisinde A sunucusundan B sunucusuna transferi başlayacaktır. Gigabytelarca veriyi bu sayede saatlerce uğraşmak yerine 5-10 dakikada transferini gerçekleştirebilirsiniz.

Aşağıdaki kısa yol tuşlarını kullanabilirsiniz;

Kopyalama : f5
Taşıma : f6
Yeni klasör aç: F7
Sil: F8
mc' den çıkış: F10



Dosya Aktarımları sonucunda dosyaların sahiplikleri değişeceğinden aşağıdaki komut ile dosyalarını yeni sunucumuzda kullanabilir hale geleceğiz;

(500 benim diğer sunucumda filezilla da gördüğüm değeridir, siz kendinize göre değiştirebilirsiniz.)

chown -hR 500:500 *
SSH ile FTP kullanımı SSH ile FTP kullanımı Reviewed by Admin on 12:53 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.