Microsoft Lync Server 2013 Kurulumu – Resimli Anlatım -1

Kurum içi iletişimin en çok tercih edilen ürünlerinden olan Lync, en az e-posta kadar vazgeçilmez bir yapı haline geldi. Günden güne artan iletişim ihtiyacı, çalışanların sürekli şirket dışında olmaları, sesli ve görüntülü konuşma gereksinimleri sebebiyle Lync günden güne büyüyor. Bu makale Lync Server 2013’ün Windows Server 2013 R2 üzerine kurulumu detaylıca anlatılmaktadır.
Öncelikle sunucu için gerekli rolleri Windows Powershell kullanarak yüklüyoruz. Bu yükleme işlemi için aşağıdaki komut zincirini kullanabilirsiniz.

Not: Son kısımda yazan D:\Sources sizin Windows Server 2012 R2 takılı DVD’nizi işaret etmektedir. Eğer DVD Rom sürücünüz başka bir harfe atanmış ise o harfi vermeniz gerekmektedir.

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS, Web-Server, Web-Static-Content, Web-Default-Doc, Web-Http-Errors, Web-Asp-Net, Web-Net-Ext, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Http-Logging, Web-Log-Libraries, Web-Request-Monitor, Web-Http-Tracing, Web-Basic-Auth, Web-Windows-Auth, Web-Client-Auth, Web-Filtering, Web-Stat-Compression, Web-Dyn-Compression, NET-WCF-HTTP-Activation45, Web-Asp-Net45, Web-Mgmt-Tools, Web-Scripting-Tools, Web-Mgmt-Compat, Windows-Identity-Foundation, Desktop-Experience, Telnet-Client, BITS -Source D:\sources\sxs -Restart

 

lync-2013-server-kurulum-1
Resim-1
Roller kurulduktan sonra sunucu restart olacaktır. Akabinde Lync 2013 iso dosyasını mount edip kuruluma başladığınızda ilk olarak Visual C++ kurulumunun olması gerektiğini açıklayan aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.
“Yes” butonuna basarak kuruluma başlayınız.

lync-2013-server-kurulum-2

Resim-2


Lync’in kurulacak olan adresi belirten ekranda “Install” a basınız.


lync-2013-server-kurulum-3


Resim-3

Lisans anlaşmasını kabul edip “OK” butonuna basınız.

lync-2013-server-kurulum-4

Resim-4


Aşağıda gördüğünüz ekran Lync’in hem kurulmasında hem de yapılandırılmasında kullanacağınız ekrandır.


Bu ekran içerisinde sırasıyla ;




  • Prepare Active Directory,

  • Prepare first Standart Edition Server,

  • Install Administrative Tools,

  • Install or Update Lync Server System


Kısımlarına giriş yapacağız.


lync-2013-server-kurulum-5


Resim-5

Prepare Active Directory linkini tıklayınız. Karşına gelen Ekranda “Prepare Schema” kısmında bulunan “Run” butona basınız böylece  için şemanızı hazır duruma getirmiş olacaksınız.

lync-2013-server-kurulum-6

Resim-6


Şema yükseltme sihirbazı için “Next” e basınız.


lync-2013-server-kurulum-7


Resim-7

İlgili komutlar sihirbaz tarafından tamamlandıktan sonra durumu “Completed” olduğundan emin olunuz. Eğer bir “Warning” iler karşılaşırsanız adımları kontrol ediniz. “Finish” e basarak Şema yükseltme işlemini tamamlayınız.

lync-2013-server-kurulum-8

Resim-8


Kurulumda bir tek forest olduğundan ötürü aşağıda görüldüğü üzere “Step 2″ kısmında bir sihirbaz bulunmamaktadır. Step 3 te bulunan “Prepare Current Forest” sihirbazını “Run”a basarak çalıştırınız.


lync-2013-server-kurulum-9


Resim-9

“Next” e basarak sihirbazı başlatın.

lync-2013-server-kurulum-10

Resim-10


Şeması güncellenecek domaini belirtmeniz için sihirbazın ikinci adımı gelecek. Mevcut domain üzerinde kurulum yapacaksanız “Local Domain” kısmını seçiniz. Eğer mevcut Forest içerisinde başka bir domain altına Lync kurulumu yapacaksanız “Domain FQDN” i seçip ilgili domaini yazınız.


lync-2013-server-kurulum-11


Resim-11

Domain için çalıştırdığınız sihirbaz gerekli işlemleri yapacaktır. Aynı Forest kısmında olduğu gibi durum kısmında “Completed” olduğundan emin olunuz. Finish’e basarak sihirbazı sonlandırınız.

lync-2013-server-kurulum-12

Resim-12


Kurulum devam ederken Lync için gerekli DNS kayıtlarını oluşturabilirsiniz. Bunların başında SRV kaydı olan _sipinternaltls._tcp gelir. Bu kayıtta 5061 portunu kullanarak Frond End olarak kurmakta olduğunuz Lync 2013 sunucunuzu gösteriniz.


lync-2013-server-kurulum-13


Resim-13

Tekrar kurulum ekranına geliniz. Şema yükseltme işlemi başarılı bir şekilde sonlandırıldıktan sonra “Prepare first Standart Edition Server” linkini tıklayınız.

lync-2013-server-kurulum-14

Resim-14


Standart sürüm kurulumunda SQL Server 2012 Express Edition otomatik olarak kurulacaktır. Kuruluma devam edebilmeniz için sunucu üzerinde yönetici haklarına sahip olmanız gerekmektedir. “Next” e basarak kurulumu başlatınız.


lync-2013-server-kurulum-15


Resim-15

Burada dikkat edilmesi gereken kısım kurulan SQL Express üzerine RTC adında bir instance açılmasıdır. Ayrıca c:\CsData adında bir klasör oluşacaktır. Bu klasörün yetkilerine dikkat etmeniz gerekecektir. Hem kurulum yaptığınız kullanıcı hem de Lync servislerini bağlayacağınız kişinin bu klasörde yazma yetkisi olması gerekmektedir.

lync-2013-server-kurulum-16

Resim-16


Kurulum tamamlandıktan sonra daha önceki kurulumlarda olduğu gibi durum kısmına dikkat ediniz. Eğer arzu ederseniz “View Log” kısmına tıklayarak kurulum adımlarını görebilirsiniz.


“Finish” e basarak sihirbazı kapatınız.


lync-2013-server-kurulum-17


Resim-17

Bir sonraki kısım ise “Install” Administrative Tools kısmıdır. Bu linki tıklayarak kuruluma başlayınız.

lync-2013-server-kurulum-18

Kurulum tamamlandıktan sonra Lync Server Topology Builder’i açınız.

lync-2013-server-kurulum-19

Resim-19


Lync yapısında yapacağınız değişimleri Topology Builder da yapıp Publish etme mantığı kullanılmaktadır. Archive, Monitoring, Edge gibi kurulumları yapınıza katarken kullanacağınız ana ekran Topology Builder olacaktır.


Henüz yapında bir topoloji olmadığından ötürü “New Topology” kısmını tıklayınız ve “OK” butonuna basarak devam ediniz.


lync-2013-server-kurulum-20


Resim-20

Topoloji dosyasının kaydedileceği yeri ve ismini belirtiniz. “Save” butonuna basınız.

lync-2013-server-kurulum-21

Resim-21


İlk ekranda kurulacak domaininizi yazınız ve “Next”e basınız.


lync-2013-server-kurulum-22


Resim-22

Eğer başka bir SIP domaini de eklemek isterseniz ikinci ekranda bu bilgileri girebilirsiniz. Bu makalede tek domain kullanıldığından ötürü boş geçiyoruz.

lync-2013-server-kurulum-23

Resim-23


Siteniz için bir ad ve açıklama giriniz. “Next”e basınız.


lync-2013-server-kurulum-24


Resim-24

Adres bilgilerini giriniz ve “Next”e basınız.

lync-2013-server-kurulum-25

Resim-25


Gerekli tanımlamaların birinci kısmı bitti. “Finish” e basınız. İkinci kısma geçmek için “Open the New Frond End Wizard when this wizard close” kısmı işaretli kalsın.


lync-2013-server-kurulum-26


 

 

 

>> BU MAKALENİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
Microsoft Lync Server 2013 Kurulumu – Resimli Anlatım -1 Microsoft Lync Server 2013 Kurulumu – Resimli Anlatım -1 Reviewed by Admin on 04:17 Rating: 5

1 yorum:

  1. microsoft mühendisi1 Ekim 2015 16:15

    3 gündür bunu arıyordum çok sağolun

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.