WOL Nedir ? Ne İşe Yarar Wake On line ile kapalı bilgisayarı açmak

Kısaca WOL adı verilen şey ingilizce Wake On Lan'dır .yani türkçe anlamı "ağda uyandırmak" veya buna benzer bir açıklama getirebiliriz.

WOL nasıl Çalışır ?

kapalı bilgisayarlar (fişten çekilmeden kapatılanlardan bahsediyorum) network kablosu takılı olduğundan sürekli bir gözü kapalı uyuyan kediye benzetebilirsiniz,yani uyuyor ama heran uyanabilir diyebiliriz. işte bu network kablosu sürekli ağı pasifte olsa dinleyecektir. tabi her bilgisayarda durum böllemidir ,hayır değildir, anakarta bağlı bir özelliktir ve genelde bios ayarlarından aktif hale getirmek gerekebilir, eski anakartlarda bu özellik yoktu ancak yeni anakartların bir çoğunda bu özellikler default olarak geliyor.

WOL ne işe yarıyor? şimdi bu noktada düşünün bu WOL uygulaması bir bilgisayarı kullanıcısınında kullandığı gibi , yüzlerce bilgisayarın olduğu networkü yönetecen IT yöneticisininde işine yarayacaktır. Kısaca kapalı olan bilgisayarı açıyor bu uygulama, nasıl yani dediğinizi duyar gibi oldum, bu özellik neredeyse onlarca yıldır zaten var idi ama yeni yeni kullanılmaya başlandığınıda söyleyebilirim, nedeni ise mobil yaşantının hayatımıza kattığı olumlu etkiler, bazıları için mobil yaşamak özgürlüğün kısıtlanması anlamına gelse bile....

 

WOL nasıl çalışır ? Komutlarla çalıştırılabildiği gibi bunu yapan toollar mevcuttur. Bu makalede WOL-Magic Packet Sender (İndirin) toolundan bahsedeceğim. rar şifre: ergezer.com

 

Kurulum









yukardaki gibi kurulumu bitirdiğimizde aşağıdaki gibi basit bir ekran bizi bekliyor olacak. Bu programı kuracağımız bilgisayar , 2nci bilgisayar olsun yani uyanan değil,uyandıran olsun. uyanmasını istediğiniz bilgisayarda biosta WOL aktif olsun yeterlidir.



 

WOL aktif olsun yeterlidir dedim ama bazı koşullarıda sağlamamız gerekiyor, örneğin paketi hangi porttan ve protokolden gönderdiğimizde önemlidir. Programımızda UDP protokolünü kullanarak 9 nolu porttan göndereceğimiz paketle uyandıracağız prensesi :)

Evdeyiz , mobil bağlantımızda mevcut ancak işyerindeki bilgisayar kapalı ve çok acil bir belgeye ihtiyacınız var ve işyerine o kadar yol gitmekte istemiyorsunuz veya gidemeyecek kadar uzaktasınız. işte bu durumda yapacak bişe yok :) gidip o belgeyi almak için o yola katlanacaksınız malesef, ancak bir dahaki sefere katlanmamak için DSL modeminizin ayayüzününe girip UDP 9 nolu portu bilgisayarınıza (uyuyan) yönlendirin.

*Port yönlendirme her modemde farklı olduğundan tek tek girmeyeceğim isteyen olursa ,konu altından sorularını iletebilir yardımcı olmaya çalışırım.

Sonra evdeki bilgisayarınızda yukardaki programı çalıştırın. ve programdaki kutucuğa değerlerini girin. hangi değeri nereden bulacağınızı aşağıdaki resimden görebilirsiniz.

 

 

Mac Adresi : Diğer adı fiziksel adrestir. 18-A9-05.....diye başlayan rakamlardır.



 

Hostname : uyandırmak istediğiniz bilgisayarın dış ip adresidir, bu durumda bahsetmeyi unuttuğum konu ise ip numarasının sabit olması gerektiğidir. veya dynDNS kullanarak değişen ip numaranızı ücretsiz sabit yapabilirsiniz. Nerde kalmıştık dış ip adresini www.ipnedir.com tarzı sitelerden öğrenebilirsiniz.

Subnet Mask: genellikle 255.255.255.255 tir, ancak aynı ağda denemek isterseniz kendi ağınızın subnetini yazmanız gerekir. oda genellikle 255.255.255.0 dır.

son olarak SEND tuşuna basabilirsiniz. normal bir bilisayar 1-4 dakika arasında açılmış ve servislei aktif hale gelmiş olacaktır. Artık uzaktan kapalı bir bilgisayarı açmak nedir diye soran olursa buradan faydalanabilir.

 

 

kapalı bilgisayarı uzaktan açmak kapalı bilgisayarı uzaktan açma kapalı bilgisayarı açma

 
WOL Nedir ? Ne İşe Yarar Wake On line ile kapalı bilgisayarı açmak WOL Nedir ? Ne İşe Yarar Wake On line ile kapalı bilgisayarı açmak Reviewed by Admin on 18:52 Rating: 5

14 yorum:

  1. merhaba çok faydalı bir döküman olmuş elinize sağlık yanlız sormak istediğim yerel ağda bunu yaparken ip adresi olarak ne girmemiz gerekiyor. ipnedir deki numarayı yazdım olmadı

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler faydalandım bu yazıdan

    YanıtlaSil
  3. www.ipnedir.com adresinden aldığınız ip adresini aynı lokasyondayken kullanamazsınız, aynı ağdayken 192.168.1. ??? gibi bir ip adresiniz vardır büyük ihtimalle. onu kullanmalısınız,yukarda resim var ipv4 yazıyor onun karşısında da 19.2168.1.2.. bu benim iç ip numaramdır,

    YanıtlaSil
  4. fatih nuhoğlu4 Mart 2015 20:26

    merhaba

    wol özelliği olan usb to Rj45 dönüştürülü bir bilgisayara network üzerinden boot ederek imajla windows kurulumu yapabilirmiyiz.

    Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  5. merhaba güzel bir paylaşım.. Yalnız aynı ağ üzerinde subnet maskı 0.0.0.0 network seçince çalışıyor fakat farklı ağ üzerinde subnetmaskı 255.255.255.255 seçince çalışmıyor nerede hata yapıyorum acaba?

    YanıtlaSil
  6. en kısa sürede denicem güzel bilgi

    YanıtlaSil
  7. yazı tam aradığım yazı,teşekkürler emeğine sağlık %%user%%

    YanıtlaSil
  8. tamam bende teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  9. en kısa sürede denicem güzel bilgi

    YanıtlaSil
  10. netice itibariyle çöplüğe dönen sitelerin arasından sıyrılmış bir site, teşekkürler bu değerli yazı için.

    YanıtlaSil
  11. ben denedim tatbik etmeden yorum yazmayın

    YanıtlaSil
  12. nabersin dost6 Ekim 2015 14:57

    teşekkürler ağa

    YanıtlaSil
  13. sebepsiz fırtına5 Kasım 2015 06:02

    mis gibi yazı sağol

    YanıtlaSil
  14. dünya alem bir yana sen bir yana doğan abi

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.