Rüyalar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Rüyalarla ilgili 15 şaşırtıcı gerçek

Rüyalarınızın %90’ını unutursunuz

Rüyanızın, uyandıktan 5 dakika sonra yarısını, 10 dakika sonra ise %90’ını unutursunuz.

 

Körler de rüya görür

Görme yetisini sonradan kaybeden insanlar rüyalarında imajlar görürüler; doğuştan görme özürlü olanlar ise şekiller değil ama ses, koku, dokunuş ve duygu duyularını kapsayan etkili rüyalar görür.

 

Herkes rüya görür

Kimi ekstrem psikolojik bozuklukları olanlar hariç, her insan rüya görür. Eğer rüya görmediğini iddia edenlerdenseniz, yüzde 10’luk kısmını dahi hatırlamıyorsunuz demektir sadece.

 

Rüyalarımızda sadece daha önceden bildiğimiz yüzleri görürüz

Zihnimiz yeni yüzler uydurmaz; rüyalarımızda tanımasak ya da hatırlamasak da mutlaka hayatımızda daha önce gördüğümüz gerçek insanların yüzlerini görürüz. Her birimiz yaşamımız boyunca binlerce insan ile karşılaşırız, bu sayede beynimizin rüyalar esnasında faydalanabileceği inanılmaz bir arşive sahip olur.

 

Herkes rüyalarını renkli görmez

Herhangi bir görme bozukluğu olmadığı halde genelin %12’si rüyalarını siyah beyaz görüyor, geri kalan ise renkli. 1915’ten 1950’lere kadar yapılan araştırmalarda rüyaların büyük bölümünün siyah beyaz görüldüğüne dair bulgular bulunsa da 1960’larda bu durum değişmeye başladı. Bugün sadece 25 yaş altı insanların %4.4’ü siyah beyaz rüya görüyor.

 

Rüyalar semboliktir

Eğer spesifik bir şey hakkında rüya gördüyseniz, rüyanız o objeyle ilgili demek değildir genelde. Rüyalar derin sembolik bir lisanla konuşur. Hangi sembolü seçerse seçsin kendisini sembolize etmeye en uzak olandır.

 

Duygular

Negatif duyguların genelde pozitiflerden fazla olduğu rüyalarda en sık karşılaşılan his kaygıdır.

 

Birden çok rüya görürüz

Her gece ortalama dört ila yedi arası rüya görürüz.

 

Hayvanlar da rüya görür

Pek çok farklı hayvan üzerinde yapılan araştırmalarda, uyurken insanlarla aynı beyin dalgalarını yansıttıkları gözlemlendi. Bir köpeği uyurken izleme şansınız oldu mu hiç? Patileri koşarmışçasına hareket eder ya da havlama gibi kısık bir ses çıkarır rüyasındaki kediyi kovalarken.

 

Vücudun paralizi olması

REM uykusu, uykunun normal aşamalarından birisidir ve gözlerin hızlı hareketleriyle karakterize edilir. Bir yetişkin uykusunun  %20-25’lik kısmına denk gelen bu aşama gecelik bir uykunun 90 ila 120 dakikalık bölümünü kapsar. REM uykusunda vücut, , fiziksel vücudun rüyalarda görülen eylemlere göre hareket etmemesi için beyindeki bir mekanizma tarafından paralizi edilir.

Rüyalarla ilgili 15 şaşırtıcı gerçek

Rüya inkorporasyonu 

Uyurken dış etkenler tarafından bombardımana tutulan duyularımızı değerlendiren zihnimiz onları da rüyanın bir parçası haline getirebilir. Bu demektir ki kimi zaman gerçek bir sesi rüyamızın bir parçası sanabiliriz; mesela rüyamızda bir konserde olduğunuzu görürken içerde gitar çalan kardeşiniz olabilir.

 

Erkek ve kadın farklı şekilde rüya görür

Rüyalarında kadınlardan daha agresif duygular barındıran erkekler, genelde diğer erkeler hakkında rüya görür. Bir erkeğin rüyasındaki karakterlerin %70’i diğer erkeklerdir. Fakat bir kadının rüyası neredeyse eşit sayıda kadın ve erkek karakter içerir.

 

Önsezili rüyalar

Geniş kitleler içinde yapılan araştırmalarda, %18 ile %38 arası insanın en az bir kez önsezi içeren rüya gördükleri ortaya çıkmış, %70’i ise déjà vu deneyimi yaşamış.
Önsezili rüyalara inanalar ise görenlerden fazla, %63 ile %98 arası. Geleceği görme diye de adlandırılan önsezi, önceden tahmin ve normal duyularla elde edilemeyecek şekilde geleceğe dair bilgilerin elde edilmesini kasteder.

 

Eğer horluyorsanız, rüya görüyor olamazsınız

İnternetin her köşesinde dolanan bu bilgiyi kanıtlayacak bilimsel bir bulguya rastlamak ise bir o kadar zor, yani şimdilik sadece bir iddia niteliğinde…

 


Rüyalar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler Rüyalar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler Reviewed by Admin on 14:18 Rating: 5

1 yorum:

  1. dit :Ouh là là, tu donnes furieusement envie!!!Cette projection était pour le moins insolite, je trouve l’idée très sympa même si visiblement ça aurait pu être plus co8ntroable&#f230; ;o)Je n’ai pas lu le livre mais tu m’as convaincue de ne pas rater le film, merci!

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler

Blogger tarafından desteklenmektedir.